Salcesony

salcesony domowe

Salceson swojski domowy

Salceson swojski domowy

Przepis na salceson swojski domowy

Czas przygotowania salcesonu : 3 - 4 godzin

Składniki do przygotowania salcesonu:

głowa świńska, ozor wieprzowy,  2-3przyprawy,2 marchewki duże, duża pietruszka,1/2 pora, cebula, kawałek selera, sól, pieprz, listek laurowy, 4ziele angielskie, czosnek - 3 ząbki, żelatyna wieprzowa -1op na 2,5 litra

Przygotowanie salcesonu:

Etapy przygotowania salcesonu:

Głowę świńską pociąć najlepiej na cztery, oczyścić, dobrze wymoczyć i umyć. Gotować do miękkości około 3 godzin razem z ozorami , jednak ozory należy po godzinie wyjąć do obrania ze skory, następnie włożyć ponownie do garnka i gotować dalej aż mięso z głowizny odpadnie od kości. Gotować z włoszczyzną listkiem laurowym, zielem angielskim, wegetą, pieprzem, na wolnym ogniu tak jak rosół.


Po godzinie gotowania wyjmujemy głowę z rosołu.


Po ugotowaniu jak wystygnie obieramy z kości i kroimy na większe kawałki. Jak wolimy chudszy nie dodajemy bardzo tłustego mięsa. Do wywaru z gotowania dodajemy żelatynę wieprzową na 2.5 litra rosołu.

Tak przygotowany wywar z dodaniem przeciśniętych 3 ząbków czosnku przez praskę dodajemy do mięsa w ilości proporcjonalnej do ilości mięsa aby tylko mięso zamoczyć a nie utopić. Można wylać na blaszkę lub inne naczynie.

Można też wlać do woreczka spożywczego i ciasno zawiązałem a następnie przycisnąłem drewniana deseczka i obciążyć i  pozostawić do zastygnięcia na noc. Rano wstawiamy do lodówki.

Dodaj komentarz